Coen van der Zanden

‘‘Je moet bewegen echt onderdeel laten uitmaken van je leven’’


Het was even schikken toen Coen op zijn 40ste hartklachten kreeg. Hij ging beter voor zijn hart zorgen en gooide zijn leefstijl drastisch om. Vooral fietsen is een hobby waar hij fanatiek mee bezig is. Meedoen aan Cycle Paris in 2019 was hem op het lijf geschreven. Dit smaakte naar meer. In juli 2022 is hij daarom naar Berlijn gefietst. 
 

Hartproblemen in de familie

“Hartziekten zit bij ons in de familie. Mijn vader stierf al op zijn 56ste aan een hartinfarct. Hij had eerder 3 hartinfarcten gehad. Zelf ging ik rond mijn 30ste al naar mijn huisarts voor advies. Ik kreeg medicijnen om mijn bloeddruk en cholesterol laag te houden. En het advies om mijn leefstijl aan te pakken. In eerste instantie deed ik dat niet. Ik had een fantastisch leven, maar was niet bepaald gezond bezig. Ik rookte en was veel te zwaar. Ook had ik veel stress. Op mijn 40ste kreeg ik hartklachten. Er waren vernauwingen in mijn kransslagaders te zien en ik kreeg stents om die bloedvaten weer te openen.”
 

Van levensgenieter naar fitte fietser

“Die ingreep was voor mij een wake-upcall. Ik stopte direct met roken en ben gezonder gaan eten. Dit had effect, ik raakte de nodige kilo’s kwijt. En ik ben ook steeds meer gaan sporten. Van een gezellige levensgenieter werd ik een fitte fietser. Ik neem de tijd om te koken en kan daar nu zelfs van genieten. Ik eet het liefst verse producten, bewerkt voedsel laat ik zo veel mogelijk links liggen. Af en toe eet ik echt nog wel eens een kroket hoor. Het gaat om de balans. Als ik de ene dag wat ongezonder heb gegeten let ik de volgende dag extra goed op.”
 

Beter voor mijzelf en mijn gezin

“Ik stel graag persoonlijke doelen en wil het maximale uit mezelf halen. Zo fiets ik steeds sneller en leg ik langere afstanden af. Dat doe ik puur voor mezelf. Bewegen is een vast onderdeel van mijn leven, zo houd ik het vol. Gelukkig biedt mijn gezin mij voldoende ruimte om veel te sporten. Nu ik beter voor mijn hart zorg en me beter voel, maakt het mij ook een betere vader en echtgenoot.”

Kijken naar wat wél kan

“Toch belandde ik 3 jaar geleden helaas weer in het ziekenhuis. Er werden toen weer 2 stents geplaatst. Ondertussen was ik wel intensiever gaan fietsen, met als doel de Alpe d’HuZes op te fietsen. Maar terwijl ik hiervoor trainde kreeg ik een hartinfarct. Op de fiets. De Alpe d’HuZes lukte niet meer, zo'n berg op fietsen is te belastend voor mijn hart. Met een sportcardioloog stelde ik nieuwe doelen op. Dat is precies hoe ik in elkaar zit: kijken naar wat er nog wél kan.”

CYCLE Paris was geweldig

“En zo kwamen we op een fietsevenement van de Hartstichting: CYCLE Paris. Dit bleek een mooi alternatief, waarmee je ook nog eens geld ophaalt voor de Hartstichting. Belangrijk voor mijn hart was dat het geen bergroute is. Verdeeld over 4 dagen fiets je 550 kilometer. Je kunt zo langdurig met een lage hartslag fietsen en forceert niets. Het is ook fijn dat het kleinschalig is en er begeleiding van artsen is.”

 ”In 2019 deed ik samen met een paar vrienden en familieleden mee. Dit was voor ons allemaal een geweldige ervaring. Dit smaakte naar meer! Daarom ben ik verder gaan trainen voor CYCLE Berlin 2022. Ik wilde kijken of 750 kilometer en een dag extra op de fiets mij ook zou lukken.”

Hard trainen voor CYCLE Berlin

“Voor de tocht in juli 2022 heb ik hard getraind. Ik zat zo’n 4 keer per week op de fiets. Het liefst buiten, maar bij slecht weer zat ik binnen op de fiets. Ik heb er veel tijd in gestopt, maar ik vond het heerlijk! Fietsen is echt een onderdeel van mijn leven geworden. Ik train veel alleen, maar op zondag heb ik altijd een vaste fietsafspraak met mijn vrienden.”
 

Groepsgevoel helpt enorm 

“Naar Berlijn fietsen is verder dan naar Parijs en daardoor ook wel ietsje zwaarder. Maar ik heb altijd alle vertrouwen in het aantal kilometers gehad. Het viel mij echt mee. Het is een behoorlijke afstand, maar eigenlijk ging het gewoon redelijk vanzelf. En met een groep fietsen geeft ook een enorme kick. Je fietst voor hetzelfde doel en dat verbindt gewoon!”
 

De mooie tocht naar Berlijn

De fietsroute naar Berlijn vond ik erg mooi, mooier dan naar Parijs eigenlijk. Dit kwam vooral door de goede wegen en de rust tijdens het fietsen. De 5e, en dus laatste dag, van de tocht was mijn beste dag en heb ik echt heerlijk gefietst!

Ik vond het super om samen met mijn vrienden op pad te zijn, een doel te delen en het met z’n allen succesvol af te ronden. Ook heb ik door Cycle veel nieuwe mensen ontmoet, waar ik nu nog steeds contact mee heb. Het liefst doe ik volgend jaar weer mee aan een CYCLE tocht, omdat ik het een goed georganiseerd event vind met een fantastisch doel.oen van der Zanden kreeg op zijn veertigste hartklachten en veranderde drastisch zijn leefstijl.

‘Op zeer jonge leeftijd raakte ik al bekend met hartziekten: mijn vader stierf op 56-jarige leeftijd aan zijn vierde hartinfarct. Het zit in de familie. Ik was ongeveer dertig toen ik met de huisarts en een cardioloog om de tafel ging zitten. Zij adviseerden mij om te starten met bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Maar ik veranderde mijn leefpatroon niet. Ik had stress, rookte en was veel te zwaar. Ik had een fantastisch leven, maar niet bepaald gezond. Op mijn veertigste kreeg ik mijn eerste hartklachten, die kwamen door een kransslagadervernauwing. Toen kreeg ik mijn eerste stents. Daarna stopte ik direct met roken en ben ik gezonder gaan eten, ik raakte de nodige kilo’s kwijt. Langzaamaan ben ik ook meer gaan sporten. Vooral fietsen, dat werd alsmaar meer en fanatieker.’
24-10-2022