Floor Groepenhoff

"Ik raad elke onderzoeker aan mee te doen"


In mei 2019 fietsten 40 deelnemers de Cycle Paris, een tocht van 550 kilometer van Den Haag naar Parijs. Zo haalden ze ruim € 46.000,- op voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Arts-onderzoeker Floor Groepenhoff deed ook mee, samen met haar collega-onderzoekers Klaske Siegersma en Sophie Bots. Ze vertelt hoe ze deze tocht ervaren heeft.

Sportieve uitdaging én binding met patiënten

“Hoe we op het idee kwamen mee te doen? Een collega had het evenement op de website van de Hartstichting gezien. Wij houden alledrie wel van een sportieve uitdaging. Dit was de ultieme kans om iets te doen wat we leuk vinden én waarmee we tegelijk aandacht konden vragen voor ons onderzoek. Ook is patiëntenparticipatie in onze onderzoeksgroep een enorm focuspunt. Cycle Paris leek ons de perfecte gelegenheid om erachter te komen wat er speelt bij patiënten en of we als onderzoekers wel op één lijn zitten met hen.”

“Ik raad elke onderzoeker aan mee te doen. Naast een leuke sportieve uitdaging voor het goede doel is het de ultieme kans om betrokkenen van jouw onderzoek te leren kennen die je normaal niet ziet, zoals (naasten van) patiënten, medewerkers van de Hartstichting en andere onderzoekers. Dit is een ervaring die goud waard is.”

Groeiende band door gezamenlijke missie

"Al vanaf het eerste moment zat de sfeer er goed in. Hoewel veel mensen elkaar nog niet kenden, raakte iedereen met iedereen aan de praat. Hoe snel zo'n band groeit als je een gezamenlijke missie hebt, werd helaas al snel duidelijk toen één van de deelnemers ten val kwam. Je merkte meteen hoe iedereen meeleefde met haar, alsof we al weken samen op pad waren."

"Er vormden zich verschillende groepjes. Er was een kopgroep van deelnemers die graag zo hard mogelijk wilden fietsen, maar ook het groepje 'rustig aan'. In alle groepjes was de sfeer enorm gezellig en is er genoeg afgekletst."

De patiënt kreeg ineens een gezicht

“Het heeft me ook echt aangegrepen dat er patiënten meefietsten. Zij wachten echt op betere zorg, iets waar wij dagelijks in ons onderzoek aan werken. Wat me het meest is bijgebleven is dat een van de patiënten moest uitstappen in verband met zijn hart. Terwijl hij zo naar de tocht had uitgekeken. Hij vertelde mij wat er met zijn hart aan de hand was. Laat dat nou precies het ziektebeeld zijn waar ik aan werk in mijn onderzoek!"

"Dat raakte me echt, dan krijgen de patiënten waar je altijd over leest, vertelt en schrijft ineens een gezicht, en gaat het verhaal leven. Door die ontmoeting weet ik zeker dat ik doorga met mijn onderzoek tot ik een stapje dichter bij de oplossing ben. Zo'n verhaal is gewoon hartverscheurend. Ook besef je je pas hoeveel geluk je hebt met een gezond lichaam, als je ziet dat dit niet vanzelfsprekend is.”


Leren kennen van de Hartstichting

“Ook enorm waardevol was het leren kennen van medewerkers van de Hartstichting. Je ziet ineens meer dan degene die beoordeelt of je geld krijgt voor je onderzoek en of je wel of niet de goede kant op gaat. Ik ken hun achtergrond nu veel beter, en weet wat hun drijfveren en beweegredenen zijn om bepaalde keuzes te maken.

"Ik merkte dat zij toch dichter bij ons als onderzoeker staan dan ik dacht. Ook enorm waardevol om te horen dat er ook ex-onderzoekers werken. Ik was me nooit bewust dat er na een medische PhD nog een andere optie was dan het bedrijfsleven of het ziekenhuis!"


Een ervaring die goud waard is

"Ik raad elke onderzoeker aan mee te doen. Het is leuk om met bijvoorbeeld collega's naar zo'n doel toe te werken. Het geeft een enorme boost als je merkt hoe belangrijk iedereen in je omgeving het ook vindt. Het heeft me echt enorm verrast hoeveel mensen me steunden en hoeveel positieve berichten ik kreeg. En dat allemaal door iets te doen wat ik alleen maar leuk vind!"

"Ook is het de ultieme kans om betrokkenen van jouw onderzoek te leren kennen die je normaal niet ziet, zoals (naasten van) patiënten, medewerkers van de Hartstichting en andere onderzoekers. Dit is een ervaring die goud waard is."

24-10-2022